Plesk SSH ile Yedek Dosyalarını Temizleme

plesk

Plesk sisteminin ilk kurulduğunda anda genel olarak varsayılan ayar otomatik yedeklemeler açık olarak sunulmaktadır. Bu da haliyle disk alanımızın çok hızlı dolmasına ve bir süre sonra başta 500 Plesk Exception Database hatası olmak üzere bir çok hataya sebebiyet vermektedir. Disk alanımızın dolup olmadığını kontrol etmek için Centos 7 işletim sistemine sahip bir sunucuda aşağıdaki kodu yazmanız yeterlidir.

df -h

Bu kod sayesinde hangi alan da ne kadar boş yer kaldığını görüntüleyebilirsiniz bizler için önemli olan kısım ise “/” şeklinde olan bölümdür. Çünkü tüm plesk dosyalarınız ilgili alanda olacaktır. Eğer ki diskiniz dolduysa muhtemelen karşılacağınız ekranda bu şekilde olacaktır.

Yukarıdaki görselde de gözüktüğü üzere diskimiz %100 oranda dolmuş. Plesk sistemi bu tip dosyaları genel olarak dumps klasörüne kaydetmektedir. Bu klasörünün içeriğini temizlediğinizde sizlere de yer açılacaktır. İçeriği temizlemek için;

cd /var/lib/psa/dumps && rm -rf *

komutunu SSH’a yazıyoruz. Kısa bir işlem sürecinden sonra ilgili klasör tamamen temizlenecek ve plesk panelinizin bulunduğu sunucuda yer açılacaktır. Eğer temizlemeden önce yukarıda bahsetmiş olduğumuz hatalardan almışsanız muhtemelen bu hatalar da otomatik olarak kaybolacaktır.

İşlemleri tamamladığımızda tekrardan df -h komutumuzu yazarak kontrol sağlıyoruz. Temizlik işlemi tamamlandığında muhtemelen karşılaşacağınız ekran da bu şekilde olacaktır;

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık