İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. cPanel / WHM

Addon Domain (Eklenti Etki Alanı) Nedir? Nasıl Kurulur?

Addon Domain (Eklenti Etki Alanı) Nedir? Nasıl Kurulur?
+ - 0

Hemen hemen hepimizin duyduğu ya da yönetim panellerinde gördüğü Addon Domain (Eklenti Etki Alanı) hostinginize ek domain bağlamanızı sağlar. Tek bir yönetim panelinde birden fazla domainlerinizi yönetmenizi sağlar. Örnek bir paket paylaşmak gerekirse aşağıda ki görselimizi inceleyebilirsiniz.

Addon Domain Nedir? Çalışma Mantığı Nasıldır?

Addon Domainler (Eklenti Etki Alanları) hosting hesabınıza bağlı olarak çalışan bir yapıya sahiptir. Harici bir Cpanel veya Plesk panel gibi ek hesapla bağlanılamamaktadır. Yani ana domainizin giriş bilgileri ile panelinize bağlanmanız gerekmektedir. Aynı zamanda kendine ayrılmış bir alanda database bağlantısı da bulunmamaktadır. Yine ana domaininizin panel bağlantısı ile erişim sağlayabilirsiniz. Addon domainlerinize harici bir FTP bağlantısı sağlayabilirsiniz. Yazımızın devamında da buna değineceğiz.

Addon Domainin Artıları Ve Eksileri

Artıları:

  • Bütün dosyalarına tek bir panel ve FTP bağlantısı ile ulaşılmasını sağlar.
  • Hosting paketlerinin daha ekonomik olmasını sağlar.
  • Normal bir hostinge bağlı domainden bir farkı yoktur.

Eksileri:

  • Harici bir panel bilgileri ile giriş yapılamamaktadır.
  • Normal bir hosting hesabı gibi ana dizin olan public_html klasörüne direkt dosyalarını atamazsınız. Ana dizin içerisinde otomatik oluşturulan klasörünün içerisine dosyaları atılmaktadır.
  • Taşıma konusunda normal hesap gibi tam yedek alınıp taşınma gibi bir durum yoktur. Taşıma esnasında tam yedek alındığı için ana domainin içerisinde bulunur ve taşınılır. Ana domain gibi taşınması için manuel taşıma ve kurulum yapılması gerekmektedir.
  • Addon domainlerin taşınması riskli ve yazılımsal müdahele gerektiği için müşterinin işlem sağlaması gerekmektedir.

Addon Domain (Eklenti Etki Alanı) Nasıl Kurulur?

Bu yazımızda sizlere örnek olarak Cpanel üzerinden sizlere yardımcı olacağız. Bunun için öncelikle Cpanel hesabınıza giriş yapıyoruz. Alt kısımda bulunan Domains (Etki Alanları) sekmesine gelip Addon Domains (Eklenti Etki Alanları) butonuna tıklayın.

Daha sonrasında gelen ekrandan Yeni Etki Alanı Adı bölümüne hangi domain adresinizi bağlamak istiyorsanız ilgili domaini giriş yapıyoruz bir alt boşluğa tıklıyoruz. Alt boşluğa tıkladığınız anda otomatik bilgiler kendi dolacaktır.

Dilerseniz bu ekranda hesaba farklı bir FTP hesabı oluşturabilirsiniz. Altta bulunan kutucuğu işaretlemeniz halinde otomatik olarak kullanıcı adı ve şifre doldurmanızı isteyen ekran gelecektir. Boşlukları doldurarak FTP hesabınızı tanımlayabilirsiniz. İşleminiz bittikten sonra en altta bulunan Etki Alanı Ekle butonuna tıklıyoruz.

Panelinize alan adınızı eklemeden önce barındırıldığınız sunucunun nameserver adreslerine yönlendirmeniz gerekmektedir. Yönlendirme işlemi yapmadan kurulum yapmaya çalıştığınız da hata alırsınız.

Yukarıda paylaşmış olduğumuz gibi işlem yaptığınızda public_html klasörünüzün içerisinde web sitenizin ismi şeklinde klasör oluşacaktır. Dosyalarınızı bu otomatik olarak açılan klasörün içerisine atmanız gerekmektedir.

Yazar Hakkında

Yorum Yap